сряда, 14 октомври 2009 г.

Oscar De La Hoya - Биография и Профил


Oscar De La Hoya (роден на 4 Февруари 1973г) — наричан още Златното Момче – е мексиканец, американски боксъор, който печели златен медал за американския отбор по бокс на Олимпийските игри в Барселона и е смятан за един от най-добрите боксъори на всички времена. Oscar De La Hoya е обявен от списание Ring за боец на годината през 1995г и "Pound for Pound"(килограм за килограм) боец за света през 1997г. Двубоите през неговата кариера са генерирали половин милиард долара, само от продажби. Той е единствения боец в историята на бокса, който е спечелил световни титли в шест категории.По врене на аматъорската си кариера, резултата на De La Hoya е 223-5, със 163 нокаута. Той бил най-голямата олимпийска надежда за бокс на Съединените Щати, когато майка му получава диагноза рак на гърдата.Тя умира на 35 годишна възраст. На смъртното й легло той и обещава, че ще спечели златен медал на Олимпийските игри.

Детство
========
De La Hoya бил отгледан, като син на разорени мексикански имигранти в East Los Angeles, California. На осем годишна възраст той бил най-младият боец, спечелил първо място на игрите на добра воля. Той не загубил мач за 4 години и 5 месеца, докато не срещнал Marco Rudolf, който бил най-добрия боец на Германия по това време. Той отмъстил за загубата си на Олимпийските, където спечелил златен медал. Имал забележителни резултати при аматъорите: 223 победи, 5 загуби и внушителните 163 нокаута, резултати постигнати от шепа други боксъори в историята на бокса.

Кариера
=======
На 23 Ноември 1992г, De La Hoya прави своя дебют. Печели титли в 4 различни категории и побеждава бившите и настоящите световени шампиони Troy Dorsey (TKO 1), Jorge Paez, (KO 2), Genaro Hernandez (TKO 6), John John Molina (W 12), Rafael Ruelas (TKO 2), Julio César Chávez (TKO 4, TKO 8), Miguel Angel Gonzalez (W 12), Jesse James Leija (TKO 2), Pernell Whitaker, Hector "Macho" Camacho (W 12), Ike Quartey (W 12), Arturo Gatti (TKO 5), Javier Castillejo (W 12), и Fernando Vargas (TKO 11). Неговите загуби включват спорни, повечето по съдийски решения загуби от Félix Trinidad, две загуби по решение от Shane Mosley. Бил е спрян веднъж в неговата кариера от Bernard Hopkins (KO 9). Двубоят с Félix Trinidad е бил най-продаваният в нетежка категория pay per view за всички времена, повече от 1.2 милиона закупили.

На 14 Септември 2002г, De La Hoya получава възмездие срещу "Ferocious" Fernando Vargas. Тяхната вражда започва когато De La Hoya, според слуховете се изсмял на Vargas години по рано, когато Vargas паднал на снежна преспа. След ожесточено съревнование в първите рундове, De La Hoya запазил самообладание за втората част от двубоя. В 11-я рунд, De La Hoya свалил Vargas с ляв удар със свит лакът. Vargas става при броенето до 9, но de la Hoya го довършва със серия удари принуждавайки съдията да прекрати мача при резултат 1:48, в 11-я рунд (TKO 11). По късно се оказало, че резултатите на теста за стероиди на Vargas, в тест направен след мача, са полужителни.

На 3 май 2003г, като част от тържествата Cinco de Mayo, той запазил своите WBC и WBA световни младежки шампионски титли в средно- тежката категория, като притиснал в ъгъла световния шампион Yory Boy Campas, който си хвърлил кърпата и официално дал на De La Hoya победата с технически нокаут в седмия рунд. На 13 Септември, той и предишния му конкурент Mosley се срешнали отново, в Las Vegas, и Mosley отнел коланите за световната титла на De La Hoya при съдийско решение. De La Hoya по-късно поискал преразглеждане на решението. Следващото предизвикателство за De La Hoya бил Felix Sturm с неговата световна титла в среднотежка категория WBO на 5 юни 2004г. След сидийско решение той бил награден, като първия боксъор в историята спечелил световни титли в 6 различни категории. И тримата съдии отсъдили 115-113 в полза на De La Hoya. Статистика на Compubox показва, че Sturm поел 234 от 541 удара, докато De La Hoya само 188 от 792.

Предизвикателството в среднотежка категория срещу Hopkins!По-късно, той се надявал да обедини тази титла с още 3 световни титли среднотежка категория, държани до тогава от Bernard Hopkins, на 18 Септември. Губи от Hopkins от нокаут в 9-тия рунд. Удар с лява ръка близо до тялото го запраща на тепиха, нокаутира De La Hoya за първи път в неговата кариера. Hopkins водел с две карти за точки с резултати от 79-73 и 78-74, докато третия съдия отсъдил победа за De La Hoya със 77-75. De La Hoya печели $30 милиона за този мач докато Hopkins, печели само $300,000 в мач в който побеждава De La Hoya само 9 месеца по рано, печели $10 милиона. Това било деня в който Hopkin е спечелил най-много за цялата си кариера. Hopkins по-късно се включва в промотиращия бокса филм на de la Hoya's Golden Boy Promotions.

Взривяващо завръщане срещу Mayorga
=============================
De La Hoya се изправя срещу WBC свтовния при младежите в среднотежка категория Ricardo Mayorga на 6 май 2006г в MGM Grand Garden Arena в Las Vegas, Nevada.В откриващия рунд той поваля Mayorga с удар с дясна ръка последван от невероятен ляв удар със свита ръка . Mayorga успял да се надигне, но се натъкнал на друга серия от удари и бил на път да се сгромоляса за втори път, когато De La Hoya го пронизъл с удар с дясната ръка, но Mayorga се хванал за De La Hoya и успял да се задържи изправен. Единствения положителен момент за Mayorga бил в 3-тия рунд ,когато с ъперкът зешеметил De La Hoya, но Oscar бил направил повече от достатъчно за да спечели този рунд. В 6-тия рунд след изстрелващи удар след удар De La Hoya свалил Mayorga на колене, и въпреки че Mayorga се изправил, бил в лоша форма. De La Hoya връхлетял на Mayorga незабавно и не спрял с ударите докато Mayorga не се отпуснал на въжетата. De La Hoya изстрелял 21 удара, повечето,от които уцелили, принуждавайки рефера да се намеси при 1:25.

Много си мислели ,че това ще е загубен бой ,тъй като de la Hoya се завръщал от дълга почивка. Той обаче се бил много по-добре от очакваното и спечелил However, he fought much better than expected and won the съзтезанието TKO в 6-тия рунд.

De La Hoya-Mayweather Superfight
==========================
De La Hoya не се бил отново през 2006г, но е насрочил мач за 5 май 2007г с Floyd Mayweather Jr., който е признат боксъор полусредна категория шампион и pound-for-pound номер 1 в света. Двубоят е насрочен да се състои в MGM Grand Garden Arena. Титлата за полусредна категория за WBC super на De La Hoya ще бъде поставена на карта. Ранните Las Vegas предвиждания са 2-към-1 за победа на Oscar срещу младия Mayweather. Смята се, че Oscar ще спечели поне $25 милиона за този мач, а Floyd ще спечели $10 милиона.De La Hoya бил въвлечен в дискусия, когато Freddie Roach, който го тренира за мача с Mayweather, признал при показания под клетва, че De La Hoya донесъл $250,000 кеш в куфарче и ги дал на супер звездата в свръх лека категория Manny Pacquiao с цел да го накара да подпише промоционален договор. Вестник Las Vegas Review публикува историята на 1 март 2007г, Los Angeles Times последва със статия на 2 март 2007г.

Живот извън ринга
================
De la Hoya е един от любимите боксьори на американския кабелен канал HBO, където в миналото продуцираше популярно испанско шоу наречено Boxeo de Oro. Интересите на De la Hoya извън ринга включват: архитектура, пиеси, моден дизайн, и пеене. Той е проектирал собствена къща в Big Bear Lake, California, има линия за дрехи във веригата магазини Mervyn, и е издал номинирано за Grammy CD, наречено Oscar de la Hoya. Издадено от EMI International на 10 Октомври 2000г, кръстеното на него CD е латински поп абум с 13 парчета на английски и испански.

Той се жени за пуерториканската певица-супер звезда Millie Corretjer на 5 Октомври 2001г, и живее в Los Angeles и Puerto Rico. Тяхното първо дете, Oscar Gabriel, се ражда на 29 Декември 2005г, в Puerto Rico. De la Hoya има още 3 деца: Jacob (b. February 18, 1998г) от неизвестна жена; Devon de la Hoya (b. November 30, 1998г) от бивша шоугърла от Las Vegas, Angelicque Mcqueen, ( племеница на звесдата Steve Mcqueen) и Atiana Cecilia (b. March 29, 1999г) от актрисата Shanna Moakler. Жена от Santa Barbara повдигнала обвинения срещу De La Hoya за изнасилване в Cabo San Lucas, Mexico, през 1996 когато тя била на 15. De La Hoya отрича, но казва че се е споразумял с нея срещу много малка сума пари.

През лятото на 2004г, de la Hoya започва реалити шоу за бокс по Fox и Fox Sports Net озаглавено The Next Great Champ.През април 2005 de la Hoya и брокер по недвижими имоти от южна калифорния, Highridge Partners, станали партньори в дружество за инвестирането в недвижимо имущество, наречено Golden Boy Partners, за да инвестират в Latino квартали.

През септември 2005г, портфейлът на de la Hoya бил откраднат от джебчия. Вътре имало купон за храна от $1, който стоял там за да му напомня за дните на бедност по време на детството му прекарани източен Los Angeles, и който бил много важен за него.



сап4ето!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар