вторник, 20 октомври 2009 г.

''Изгубеното интервю ''- Брус Лий


Pierre Burton: Я, кажи сега, как играеш в Мандарински филми, когато дори не говориш мандарински?
Bruce Lee: Ами, на първо място, аз говоря само кантонски.
Pierre: Да, знам.
Bruce Lee: Така че има голяма разлика в произношението и това има значение.
Pierre: Тогава нечий друг глас е бил използван, така ли?
Bruce Lee: Абсолютно точно!!
Pierre: Ти само произнасяш думите...не ти ли се струва странно да правиш филми, особено в родния ти Хонг Конг и да се гледаш на екрана с чужд глас?
Bruce Lee: Ами...не съвсем. Всъщност повечето мандарински филми и без друго по принцип са допълнително озвучени.
Pierre: По принцип са озвучени допълнително?
Bruce Lee: По принцип. Имам предвид, че те снимат без звук. Така че всъщност за мен няма значение.
Pierre: Устните ти никога не произнасят правилно думите, нали?
Bruce Lee: Да, всъщност оттук идват и трудностите. Имам предвид, че за да....при кантонския има различен начин за казване на нещата....имам предвид различен от мандаринския. Така че трябва да намеря нещо подобно без да загубя смисъла (в моите филми). Нещо, което отговаря на мандаринския. Сложно ли звучи?
Pierre: Малко. Разбирам че в тукашните филми диалогът и без това е доста скован.
Bruce Lee: Така е, съгласен съм с теб. Виж, за мен екшън филмите значат екшън, тоест трябва да сведеш диалога до минимум.
Pierre: Беше ли гледал много мандарински филми преди да започнеш да се снимаш в такива?
Bruce Lee: Да.
Pierre: Какво мислиш за тях?
Bruce Lee: Ако трябва да съм честен не са на ниво. Но се развиват и се приближават все повече до стандартите.
Pierre: Казват, че успехът ти във филма “Големия шеф”, който те направи звезда в Азия, се дължи на това, че се биеш по твой начин.
Bruce Lee: Ами, да.
Pierre: Може би за публиката ни ще е интересно да обясниш какво точно разбираш под “бойни изкуства”?
Bruce Lee: Бойните изкуства включват всички форми на борба като карате...
Pierre: Джудо.
Bruce Lee: ...или джудо (съгласява се), китайско гунг фу, или китайски бокс, наречете го както искате- айкидо, корейско карате и т.н. Но това е форма на борба. Имам предвид, че някои от тях са спорт, но други все още не са. Някои от тях се използват за удряне в слабините, избождане на очи и такива неща.
Pierre: Няма спор, че ти го можеш! И без това китайските филми са пълни с такива неща, така че те имат нужда от човек като теб! (и двамата се засмиват)
Bruce Lee: Насилие, човече!
Pierre: Значи не ти беше необходим дубльор за бойните сцени когато се премести тук.
Bruce Lee: Точно така.
Pierre: Сам ли правеше всичко?
Bruce Lee: Да.
Pierre: Можеш ли да счупиш 5 или 6 дъски с крак или ръка?
Bruce Lee: Вероятно ще си счупя крака или ръката! ( и двамата се смеят)
Pierre: Разкажи ми малко за...завършил си училище в Холивуд, нали?
Bruce Lee: Да.
Pierre: Разкажи ми за Джеймс Гарнър, Стив Маккуин и останалите.
Bruce Lee: Да?
Pierre: Защо искат да учат бойни изкуства? Заради ролите си ли?
Bruce Lee: Не съвсем. За мен като учител всяко знание в крайна сметка води до по-добро опознаване на самия себе си. Така че тези хора идват при мен не толкова да ги уча как да се защитават или да пребият някого, колкото да се научат да изразяват себе си чрез движение. С други думи те ми плащат да им покажа под формата на бой изкуството на изразяване на човешкото тяло.
Pierre: Което всъщност е вид изиграване на роля, нали?
Bruce Lee: ами......
Pierre: или би било полезно средство за един актьор....
Bruce Lee: Може да звучи прекалено философски, но това е игра без играене или играене без игра, ако разбираш...
Pierre: Обърка ме!
Bruce Lee: Така ли? Ами това е комбинация от двете. Имаме инстинкта от една страна и контрола от друга. Целта е двете неща да са в хармония. Ако едното надделее над другото няма никакъв резултат. Ако едното е в повече изведнъж започваш да действаш механично, а не като човешко същество.така че това е една успешна комбинация от двете. Идеалното състояние е неестествена природност или природна неестественост.
Pierre: Ин и Ян, така ли?
Bruce Lee: Точно така.
Pierre: Един от твоите студенти, Джеймс Кобърн, участваше във филм, наречен "Our Man Flint", в който използваше карате. Това от теб ли го научи?
Bruce Lee: Не, той започна да тренира при мен след като снима този филм.
Pierre: Значи ти го обучаваше след филма "Our Man Flint"?
Bruce Lee: Да. Виж, сега, аз всъщност не преподавам карате, защото вече не вярвам в стилове. Има предвид, че не вярвам, че има такова нещо като китайски стил в боя или японски или какъвто и да е, защото не може да има различни видове бой освен ако човек няма по 3 ръце и 4 крака. Но ние имаме само 2 ръце и 2 крака. Така че стиловете не само разделят хората, но и създават различни доктрини, които стават неписан закон, който не можеш да промениш! Но ако не се съобразяваш със стилове и си кажеш: “като човешко същество как бих могъл да изразя себе си най-пълно и точно?” ... по този начин няма да създадеш стил, защото стилът е кристализация. Това е процес на дълъг растеж.
Pierre: Говориш за китайския бокс....с какво е по-различен от твоя начин на бой? (западния начин)
Bruce Lee: Ами, на първо място ние използваме крака.
Pierre: Това е начало.
Bruce Lee: Освен това използваме лакътя.
Pierre: А палеца използвате ли?
Bruce Lee: Няма шега, човече, използваме го!
Pierre: Наистина ли?
Bruce Lee: Ами..трябва, виждаш ли, това е изразяване на човешкото тяло. Имам предвид всичко, не само ръката. Ако говориш за битка...ако е спорт...ти говориш за нещо друго..с ограничения и правила, но ако става въпрос за бой....
Pierre: Няма правила.....
Bruce Lee: ...без правила, тогава, човече, трябва да тренираш всяка част от тялото си! И когато риташ... сега се надявам да не ударя някоя камера...трябва да вложиш сила чак от ханша си и да удариш като с камшик! (Лий рита два пъти, много бързо) Трябва да вложиш цялата си енергия там и да го превърнеш в оръжие.
Pierre: Не ми се иска да те ядосам в някоя тъмна уличка, съвсем честно си признавам! Много бързо действаш! Каква е разликата между китайския бокс и това, което виждаш да прави старите хора всяка сутрин в 8 часа на покрива или по парковете, наречено 'shadowboxing'.
Bruce Lee: Ами, всъщност, виждаш ли, това е част от китайския бокс. Има толкова много училища, различни училища...
Pierre: Тук всички май правят така (показва движения от Тай Чи) постоянно.
Bruce Lee: Е, това е добре. Добре е, че поне някои хора се грижат за тялото си, нали?
Pierre: Да.
Bruce Lee: Имам предвид, че е добър знак. Това е бавна форма на упражнения, наречена тай-джи-чуан...само сега говоря на мандарински, на кантонски е 'Kai-di-kune'. Тези упражнения са предназначени предимно за по-възрастни хора.
Pierre: Покажи ми.
Bruce Lee: (заема стойка за тай-джи-чуан упражнение....) това са бавни движения, но през цялото време трябва да се навеждаш, опъваш, разтягаш, тоест да не спираш да се движиш.
Pierre: Прилича на балет...
Bruce Lee: Ами то си е...идеята е "течащата вода никога не пресъхва". Трябва птосто да "продължиш да се носиш по течението".
Pierre: От всичките ти ученици, известните, Джеймс Гарнър, Стив Маккуин, Лий Марвин, Джеймс Кобърн, Роман Полански, кой беше най-добрия? Кой се адаптира най-добре към ориенталската форма на упражнения и защита?
Bruce Lee: Ами, зависи...като боец, Стив..Стив Маккуин.., той е здравеняк.
Pierre: И аз го усетих на екрана....
Bruce Lee: Имам предвид, че той би казал, "добре, скъпа, ето ме", нали знаеш, и ще направи каквото поиска! Виж, Джеймс Кобърн е миролюбив човек....
Pierre: Познавам го.
Bruce Lee: Сериозно? Познаваш го....
Pierre: Да.
Bruce Lee: Той е наистина страхотен човек, много добродушен и сърдечен...
Pierre: Така е!
Bruce Lee: Виж, той цени философската част на нещата. Затова разбирането му е по-дълбоко от това на Стив. Така, че ми е трудно да преценя, нали разбираш?
Pierre: Ясно....
Bruce Lee: Зависи от много неща...
Pierre: Интересно е, от времето на древните гърците не сме комбинирали философия, изкуство и спорт. Но е ясно, че в ориента хората смятат тези 3 неща за различни аспекти на едно и също нещо.
Bruce Lee: Слушай ме сега! За мен бойните изкуства значат изразяване на самия себе си. А това е трудно нещо. За мен би било много лесно да се надувам наляво и надясно или да се преструвам и да бъда заслепен от самия себе си. Или мога да ви покажа наистина впечатляващо движения, но това ще значи да залъгвам самия себе си, не да се изразявам. Това трябва да се упражнява, да се отучи и тренира. Трябва да развиваш рефлексите си, за да може когато ти потрябват, да са налице! Когато искаш да се движиш се движиш, когато се движиш това е съзнателно. Ако искам да ритна-ритам! Това е нещото, в което трябва да се упражняваш.
Pierre: Това е доста не-западно отношение. Говоря с Брус Лий за китайските бойни изкуства като китайски бокс, карате и джудо, които той преподава в Холивуд, след като завършва университета във Вашингтон, където, ако искайте вярвайте, учи философия.
Добре беше, че прие ролята на Като във “Зеления стършел”, защото ти беше единствения китаец, който можеше правилно да произнесе името на главния актьор- "Брит Райд"!
Bruce Lee: Ами и на мен не ми беше лесно-всеки път като го казвах доста се съсредоточавах! Интересно е...? да предположим, че се учиш да говориш китайски...
Pierre: Да?
Bruce Lee: Не е трудно да научиш и кажеш думите, а да вникнеш в значението им: какво носят като асоциация и усещане. Както когато за пръв път пристигнах в САЩ и гледах някой местен не знаех дали се шегува или е наистина ядосан. Ние имаме различен начин на реагиране.
Pierre: Разбира се. Същото е когато се изправиш пред засмяно лице от някоя друга раса, за която усмивката не значи това, което за нас. Всъщност усмивката не винаги значи едно и също нещо, нали?
Bruce Lee: Разбира се, че не.
Pierre: кажи ми за големия ти пробив, когато игра в Longstreet...
Bruce Lee: Аха, това е.
Pierre: Трябва да поясня, че Брус имаше поддържаща роля в сериала Longstreet и това оказа огромно влияние върху. Разкажи ни.
Bruce Lee: Ами, епизода, в който участвах се казваше "The Way of the Intercepting Fist"(Пътя на пресрещащия юмрук). Сега смятам, че успеха се дължеше на това, че играх Брус Лий.
Pierre: Игра самия себе си.
Bruce Lee: Точно така. И изиграх ролята по моя начин, изразявайки себе си, и както казвах по това време "честно изразявах себе си". С това предизвиках публикации, като в Ню Йорк Таймс, от рода на "китаец, който случайно се появява достатъчно убедително, за да си издейства телевизионен сериал”, и т.н. и т.н.
Pierre: Можеш ли да си спомниш някоя реплика?
Bruce Lee: Той е един от учениците ми, нали знаеш?
Pierre: И той ли?
Bruce Lee: да...
Pierre: Всеки е твой студент! Но имаше реплики, който отразяваха философията ти. Можеш ли да си ги припомниш?
Bruce Lee: Аз казвам, "изпразни съзнанието си, бъди безформен, като водата. Сега сипи водата в чаша- тя става самата чаша. Сипи водата в бутилка- тя става самата бутилка. Сложиш ли я в чайник, тя става самия чайник. Водата може да тече,а може и да се излее! Бъди вода, приятелю мой...”
Pierre: Да, схванах идеята, и силата на смисъла зад думите... Две неща се случиха наскоро-първото, че има голям шанс да получиш главната роля в сериал, наречен “Войнът”, нали така? Където ще използваш бойни изкуства в вариант на уестърн.
Bruce Lee: Това беше първоначалната идея. Сега Now Paramount, знаеш, че направих Longstreet за Paramount, и Paramount ме иска в телевизионен сериал. От друга страна, Warner brothers ме иска в друг сериал. Но и Paramount и Warner brothers, мисля, искат да модернизираме нещата и смятат, че това с уестърна трябва да отпадне! Докато аз искам....
Pierre: Ти искаш да направиш уестърн!
Bruce Lee: Искам, защото, според теб как можеш да оправдаеш всичките тези ритници, юмруци и насилие, освен с времето на дивия запад? Сега не вървиш по улицата, ритайки и удряйки хора....(прави се, че търси оръжие в якето си) защото, ако го направиш ....(изважда въображаем пистолет и натиска спусъка) Бум! това . Не ме интересува колко си “добър”.
Pierre: Ами това става и в китайската драма, където филмите са пълни с кръв и насилие!
Bruce Lee: Имаш предвид тук?
Pierre: Да.
Bruce Lee: Ами, за нещастие, така е. Виждаш ли, надявам се филмите, в които участвам ще обяснят защо има толкова много насилие...за съжаление повечето филми се правят заради самото насилие. Нали знаеш онези филми, в които разни хора се бият по 30 мин. и ги намушкват 50 пъти! (прави се, че се намушква и микрофонът му пада)
Pierre: Просто съм очарован, нека ти подам микрофона...
Bruce Lee: Ами нали практикувам бойни изкуства....
Pierre: Радвам се, че се върна в Хонк Конг, когато си на върха на славата си в Холивуд...и това стана само след един филм. Всички те познават. Трябва да си смениш телефонния номер. Нахвърлят ти се на улицата. Какво ще правиш? Ще съумееш ли да живееш и в двата свята? Тук ли ще бъдеш супер-звезда или в Холивуд ..или и на двете места?
Bruce Lee: Нека ти кажа нещо. Първо, думата "супер-звезда" страшно много ме изнервя...и ще ти кажа защо... думата "звезда"”...това е илюзия. Това е нещо, с което те нарича публиката. Трябва да гледаш на човека като на актьор, не като на звезда. Много по-добре би било някои да ти каже, че си супер-актьор
Pierre: Да, но трябва да признаеш, че ти си супер-звезда.
Bruce Lee: Да...аз съм успял човек.
Pierre: да....
Bruce Lee: Но мисля, че думата "звезда" е.... аз не гледам на себе си като на звезда. Наистина.
Pierre: И какво смяташ да правиш? Нека се върнем на въпроса.
Bruce Lee: (смее се) Добре.
Pierre: Ще останеш в Хонк Конг и ще бъдеш известен или ще бъдеш такъв в САЩ или и на двете места?
Bruce Lee: Смятам и на двете места, защото мисля, че САЩ трябва да види истинския ориент.
Pierre: Мислиш, че Холивуд има нужда от това?
Bruce Lee: По-добре повярвай.. Представите на хората са остарели..
Pierre: Вярно ли е, че първата ти роля е била като син “номер едно” на Чарли Чан?
Bruce Lee: Да, "син номер едно". (и двамата се смеят)
Pierre: Филмът така и не беше направен?
Bruce Lee: Не беше, бях го замислили в стил “китайски Джеймс Бонд”.
Pierre: Но така и не се получи..
Bruce Lee: Да, появи се Батман. И всичко започна да се прави по негов образец.
Pierre: Като ‘Зеления Стършел”?
Bruce Lee: Да.
Pierre: В които ти участва...
Bruce Lee: Между другото, трябва да кажа, че не се справих добре.
Pierre: Сериозно? Не се ли харесваш?
Bruce Lee: Ами, не.
Pierre: Не си пролича. Но нека те попитам как се справяш с промените, които имаш като китайски герой в американски сериал. Имало ли е изказвания от рода на "ами.. не се знае как публиката ще възприеме актьор, който не е американец"?
Bruce Lee: Ами, повдиган е такъв въпрос. Всъщност имаше това се дискутираше и вероятно е причина за спирането на “Войнът”.
Pierre: Разбирам.
Bruce Lee: Защото, за съжаление, това е така искаме или не. Някои мислят, че е рисковано и аз не ги обвинявам. Така е и в Хонк Конг- ако чужденец стане звезда, ако аз бях човека с парите, щях да се тревожа как ще го приемат. Но, ако изразяваш себе си честно- няма никакви проблеми хората да те приемат!
Pierre: Ами другата страна на медала? Ти не си ли прекалено американизиран за ориенталската публика?
Bruce Lee: Ами..толкова съм бил критикуван за това
Pierre: Така ли?
Bruce Lee: Определено. Нека ти кажа: когато правя китайски филм се опитван да не бъда толкова американизиран, колкото съм, живеейки 12 години в щатите. Но когато се върна там ще е точно обратното
Pierre: Прекалено си екзотичен, а?
Bruce Lee: Така си е.
Pierre: Когато живееш в два толкова различни свята това си има както положителни, така и отрицателни страни. Нека те попитам промяната на отношението на администрацията на Никсън (президента) към Китай помогна на шансовете ти да получиш роля в американски сериал?
Bruce Lee: (смее се) ами, първо, получих ролята преди това. Освен това не се интересувам от политика...
Pierre: Разбирам, но се чудех....
Bruce Lee: Но отвори ли се веднъж Китай това ще доведе до повече разбиране на хората там! Има много очаквания в тази посока. Защото ако се бях родил, да кажем, преди 40 години дори нямаше да мога да си помисля да участвам в американски сериал, но днес това е възможно.
Pierre: Кака се възприемаш- като китаец или американец?
Bruce Lee: Знаеш ли как искам да се възприемам? Като човешко същество, защото не искам да звуча като Конфуций (имитира го): “Поооод небето всички сме едно семейство”. Нещата просто стоят така-хората са различни.
Pierre: Добре, трябва да свършваме...благодаря ти Брус, че беше с нас...
Bruce Lee: И аз ти благодаря, Пиер.

http://www.vbox7.com/play:e188bc65

”Ако ви кажа, че съм добър, вероятно ще си помислите, че се хваля; ако ви кажа, че не съм добър, ще ЗНАЕТЕ, че лъжа.”

”Бъди безформен, като водата. Ако сипеш вода в съд тя се превръща в него, ако я сипеш в бутилка, тя става бутилка, ако я сипеш в чайник, тя се превръща в него. Водата може да тече, или да се стовари. Бъди вода приятелю.”

”Ако има Господ, той е вътре в нас. Ти не молиш Господ да получиш някакви неща, а от него зависи вътрешния ти мир.”

”Преди да започна да практикувам Пътят облакът беше просто облак, планината беше просто планина. Когато започнах да изучавам Пътят обаче облакът вече не беше облак и планината не беше повече планина. Сега когато разбирам Пътят, облакът отново е просто облак, a а планината – просто планина. (А облаците и планините са просто ритници и юмруци).”

”Умът е като плодородна градина, в която всичко засято, цветя или плевели, ще порастне един ден.”

”Използвай само това, което действа, и го взимай от всякаде, където можеш да го намериш.”

”Колкото по-отпуснати са мускулите, толкова повече енергия може да протече през тялото. Ако използваш мускулното напрежение, за да опиташ да ”направиш” юмрук, или използваш животинска сила, за да пребиеш някого, това ще има само и единствено обратен ефект.”

”Обикновеното техническо познание е само началото на Кунг Фу, за да го овладее човек, трябва да усети духът му.”

”Има много мързеливци по света. Те имат големи, тлъсти кореми. Говорят за ЧИ и нещата, които могат да направят, но не вярват нито в ЧИ, нито в себе си.”

”Аз не съм учител, аз съм учител-ученик, т.е. имам знанието на учител, но все още се уча. Не вярвам в думата ”учител”, за мен учител е равностоино на това вече да ти затворят ковчега.”

”Не отхвърляйте класическото постижение само като реакция, или ще трябва сами да създадете друг модел и да бъдете уловени от него като от капан.”

”Джийт Кун До, това е само име, не вдигайте врява около него. Няма такова нещо като стил, ако разбирате корените на битката.”

”Когато се огледам около себе си, винаги научавам нещо, и това е да бъдеш винаги себе си, да изразяваш себе си и да имаш вяра в себе си. Не излизайте навън с мисълта да намерите успешна личност и да я копирате. Това сега е много разпространено в Хонк Конг, сякаш винаги са копирали нечии маниери и са били превзети, но те никога не започват от корените и това е грешката им. Как тогава можеш да бъдеш себе си?”

”Постави в една стая всички учители и те ще бъдат съгласни за всичко. Постави техните ученици и те ще спорят за всичко.”

”Виното може да стане толкова разводнено, че малцина биха пили от него.”

”В края на краищата човек се учи да чете групи от думи. Ако един ученик вижда 3 хода, опитния човек вижда 1, защото вече е виждал целия енергиен път. ”

Празнината не е вече празнота, то е свобода, съществуване. То е източника, от който произлиза всичко и в който сършва всичко. То не може да бъде видяно, докоснато или опознато, въпреки че съществува и се използва свободно. То няма форма, размер, цвят и въпреки това всичко , което виждаме, чуваме, чувстваме или докосваме е ”то”. То е отвъд интелектуалното познание и не може да бъде уловено от обикновенния ум. Когато изведнъж осъзнанем, че няма бариера и никога не е имало, човек осъзнава, че той е едно с всичко- планините, реките, тревата, дърветата, слънцето, луната, звездите, вселената. Няма вече разделение или бариера между мен и другите, няма вече отчуждение или страх. Осъзнавайки това стигаме до истинското състрадание. Другите хора и неща не са отделно от цялото, тъкмо обратното - всичко е едно цяло.”

сап4ето!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар