сряда, 21 октомври 2009 г.

Bruce Lee - граплинг умения


Много е говорено за Брус Лий и неговите тренировки по граплинг, техника, умения и връзката му с неговото Джит Кун До. Както и да е, имената на известни световни граплери като Gele LeBell, Hayward Nishioka и Wally Jay винаги са се асоциирали като хора които или са учили граплинг от Брус Лий или са тренирали с него.

Брус Лий среща Джеси Гловър когато пристига в Америка през 1959 (на 19 год. възраст). Джеси изучава психология в университет и има опит в джудо и бокс. Той става първия ученик и помощник инструктор на Брус Лий.

"Брус ме попита дали знам нещо за другите бойни изкуства. Казах му, че съм се занимавал малко с бокс във ВВС и в момента се занимавам с джудо. Брус каза, че не е много запознат нито с Джудо нито с Бокс и ме помоли за демонстрация. Започнах демонстрацията с моето любимо хвърляне - Осотогари. Когато го хванах да го хвърлям очаквах малка съпротива. Скоростта на хвърлянето и липсата на съпротива от страна на Брус бяха причина той да падне много по-бързо от колкото бях предвидил и главата му за малко се размина с острия метален ръб на леглото. Замалко да го убия или осакатя, но Брус не показа никаква реакция. Той беше впечатлен от хвърлянето ми, но не хареса идеята да се държи за да го направи.
(Брус Лий между Уин Чун и Джит Кун До: 1976, Джеси Гловър)

Като човек който е учил граплинг, бях впечатлен от граплинг уменията на Брус Лий, особено във филмите му; Пътя на дракона където използва ключ на врата за да победи Чък Норис, началната сцена на Enter the dragon където прави армбар на Само Хунг за да го победи във фул контактния двубой.

Абдул Д Тарафдар: Коя година за пръв път срещна Брус Лий?
Джеси Гловър: Срещнах Брус Лий в Сиатъл, Вашингтон през Септември 1959.

АДТ: Колко възрастни бяхте тогава?
ДГ: Когато се запознах с Брус той беше на 18, а аз на 24.

АДТ: С какви бойни изкуства се беше занимавал Брус преди да те срещне?
ДГ: Брус беше изучавал Уин Чун, the hung, Southern Mantis и части от други кунг фу системи при Фоок Юенг, кунг фу майстор който също живееше и работеше в ресторант Руби Чоу където живееше и работеше Брус.

АДТ: Какво беше тренирал ти преди да почнеш да тренираш с Брус Лий?
ДГ: Преди да срещна Брус бях тренирал Бокс и Джудо.

АДТ: Беше ли чувал Брус Лий за Джудо или Джу Джицу преди да те срещне?
ДГ: Брус беше запознат с подобни китайски бойни изкуства но не знаеше много за Джудо.

АДТ: Кога и къде ти тренира Джудо?
ДГ: Научил съм Джудо в Сиатълското доджо но чета книги за него и се опитвам да го науча от дете. Започнах основното си обучение през 1957.

АДТ: Какво хареса Брус Лий в Джудо?
ДГ: Брус хареса страничните хвърляния където не се налага да обръщаш гръб на противника, както и ключовете, душения и задържания.

АДТ: Кои елементи или техники взе Брус от Джудо?
ДГ: Брус взе хвърляния, душения, задържания и армбари от Джудо.

АДТ: Имаше ли Брус Лий официално степен в Джудо?
ДГ: До колкото ми е известно Брус не е имал степен в Джудо. Виждал съм негови снимки с Ги и черен колан но се съмнявал да го е защитавал.

АДТ: Участвал ли е на Джудо състезания?
ДГ: До колкото знам Брус никога не е участвал на Джудо състезания.

АДТ: Виждал ли си Брус Лий да прилага граплинг с/у други Джудо състезатели?
ДГ: Аз съм правил randori с Брус само да му покажа начални техники но никога не съм го виждал да прави спаринг с/у други Джудо състезатели.

АДТ: Колко добър беше той в Джудо?
ДГ: Брус знаеше и можеше да демонстрира много техники от Джудо от статични позиции но не съм сигурен, че беше разбрал методите на Джудо за изкарване от равновесие.

АДТ: Мислиш ли, че Брус Лий е използвал стъпките от Джудо като база за развитие в неговата бойна система?
ДГ: Не мисля че Брус е използвал стъпките от Джудо за да развие бойната си система, но те са основа в моята.

АДТ: Тренирали ли сте някакви техники без Ги докато упражнявахте граплинг?
ДГ: Брус правеше ключове на ръката, на китката и задушавания без Ги.

АДТ: Кои бяха някои от главните граплинг стилове на които се възхищаваше Брус или смяташе, че са много практични?
ДГ: Брус отдели еднакво време изучавайки всички основни форми на граплинг и беше запознат с повечето най-добри граплери.

АДТ: Вярваш ли че тренировките по граплинг могат да допълнят тези по Кунг Фу?
ДГ: Да, вярвам че всяко бойно изкуство трябва да се съчетава с граплинг.

АДТ: Какво можеш да ни кажеш относно предизвикателството което Брус Лий получи от японски боец който имаше черни колани по Джудо и карате?
ДГ: Наистина Брус беше предизвикан от черен пояс по Карате/Джудо. Мъжът беше доста опитен боец който се гордееше с уличните си боеве. Говореше се, че се е бил с хора с ножове на улицата и е побеждавал. Беше малко по тежък от Брус и те се биха в центъра на Сиатъл. Боят продължи 11 сек. и хората които бяха там бяха Брус, каратеката и двама негови приятели, Ед Харт, Хауърд Хол и аз. Преди се носеха слухове, че и други хора са присъствали но ние бяхме единствените там. Когато боят приключи главата на каратеката беше пукната от челото до бузата.

АДТ: Какво мислиш, как би се справил Брус Лий в MMA състезание, ако са се провеждали тогава, с/у граплери като фамилия Грейс(БДжДж)?
ДГ: Брус никога нямаше да участва в MMA състезания защото нямаше да повярва, че са истински боеве. Всяка ситуация която му пречи да използва някое или всичките си оръжия ще е немислима. Брус е имал няколко боя в Хонг Конг преди да дойде в Америка и винаги е бил по-загрижен да докаже нещо пред себе си отколкото пред другите. Във всяка ситуация където Брус е бил добре е бил опасен опонент за всеки.

АДТ:Какво мислиш за мнението на някои хора, че Брус Лий е един от основателите на MMA кръстосаните тренировки?
ДГ: Въпреки че може да се каже, че Брус се интересуваше от много сфери на бойните изкуства, имам чувството че той беше страйкър който ще използва юмруци и удари с крака в реална ситуация. Въпреки че имаше рефлекси да бъде добър граплер не мисля че искаше да се стига до бой на земя. Спомням си да говори за граплерите, че ако някога е бил повален в бой е щял да избоде очите на опонента си докато пада.


Статията беше преведена и постната с помоща на моите приятели---964Pinocchio /Владо/ и Thai/Лазар/!!!!!!!

Сап4ето!!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар