вторник, 20 октомври 2009 г.

Нинджутцу


Нинджа:

Нинджутцу събира концептите не само на самозащита на физическото тяло,но и на висшо духовно развитие.Пътят на нинджата е път на издържане,оцеляване и превъзмогване над всичко,което би ни унищожило.Повече от прилагане на удари и сеч,и по дълбоко от съзнателното заличаване на човешки живот, нинджутцу е това което ни е необходимо за направата на света в по-добро място за живот.
В началния стадий на,което и да е бойно изкуство правилната мотивация е от особено важно значение.
При липса на правилно състояние на духът,излагането на бойни техники може повече да навреди от колкото да помогне.Ако някой практикуващ бойни изкуства реши да постигне високо ниво в нинджутцу,ръководен от желанията и страстите си на своето его,прогресивно ще разбере тайната за достигането на недостижимо ниво-оттърсването от собственото его и придобиване на хармония със света като в същото време се ръководи от интуитивното знание.

Нинпо-е висша форма на нинджутцу и би трябвало да се предостави на света като ръководно звено във всички бойни изкуства.Без цялостно практикуване във всички аспекти от бойните изкуства,човек няма надежда да постигне повече опитност за в бъдеще.Лично просветление може да се постигне само при потапяне изцяло в традициите на бойните изкуства и превръщането им в начин на живот.

Принципи на война:

Войнът никога не трябва да се отклонява от собствената си съдба на Бушидо и тя или той трябва да търси непрекъснато нови знания чрез,които ще подобрят своят път в живота.Над всичко войнът трябва да разбере,че истината може да бъде достигната само от личен опит,знания и наблюдения.Не може да се достигне от магии,суеверия,призраци и т.н.
Това е важния ключ на Бушидо(500г.пр.н.е)без,който войнът може да бъде подведен в грешна посока.
В резултат на отваряне на сетивата си към света,ниджата е в състояние да следва законите и последствията под небето,променяйки се до толкова,колкото е и необходимо за нагаждане към всяка обстановка.По този начин няма нещо,което да може да изненада нинджа.

Какво прави Нинджа спецялен?

Това,което прави Ниджа страховит войн на ноща са уменията,които той трябва да изучи.
Тайджутцу-(ръкопашен бой),който включва Бугей-Джухапан(18 саморайски изкуства)
и Нинджутцу Джухакей(18 изкуства Нинджутцу)
Изкуствата "Бугей Джухапан"варират от "Изкуства за самозащита до "Изкуства за хвърляне на остриета"
Изкуствата "Нинджутцу Джухакей" варират от "Изкуства за спиритуално развитие"до "Изкуства за спецялно изчезване от обстановка"
Мистериозни аспекти от Нинджутцу:
Нинджутсу е базирано на използването на стратегии,бойни тактики от монаси в планините,също и комбинирането на Будизъм с прагматичните закони на природата.
Самите нинджи са имали тайни подобни тези на Ямабуши.
Тези тайни главно обхавщали същите области:Парапсихологически знания,свръхпонасяне на болка и др. използвани заради тяхната ефективност.
Написани под формата на код в модерни времена в компютрите на Японските специални служби повече от тези тайни вече са разкрити.В тази статия се садържа само малка част от тайните,които са основата на това изкуство.

Тактики:

Нинджите са познати за тяхното мистично изкуство да влизат във всяка сграда без да бъдат забелязани независимо колко добре е охранявана една сграда.
Въпреки,че това умение е реалност то не може да стане без предварително добро планиране.Човек не решава да влезе просто така у някой само защото му е хрумнало.
Необходимо е повече по-дълбок план базиран на събрана информация.Добре замислен план би трябвало да се изпълнява само тогава ,когато не се прилага голяма съпротива.
Шикомунин (проникваща нинджа) трябва да знае ,че търпението е ключът.Дори и на добре планирани акции нинджата знае,че трябва понякога да чака дълги перьоди от време докато не се отвори най-подходящата ситуация за проникване в сграда.Когато се помисли за влизане на нинджа в сграда най-често се представя черно облечена нинджа придвижваща се със стелт покрай стражи използвайки само сенките за покритие.Това е най лестния начин за представа,но всъщност в тази операция влизат доста комплексни елементи.
Когато нинджата успешно е влязла в сградата се насочва към задачата,която има представена:убийства,отравяне на храна,кражба на информация,подмяна на информация и др.

Шинобигатана-Джутцу(изкуството на меча на Нинджа)

"Шинобигатана"е нагодена за бързи маневри.Късото и острие е отлично за използване с една ръка,а дългата дръжка позволява и добро използване и с двете ръце.
Самурайската Катана е известна като агресивно оръжие а по-късата сабя на нинджата има дефенсивен характер.
Устройството на сабята на нинджата е за по скоростно използване от други оръжия от този вид и за по-добро прикриване.Дължината на острието варира от 16 до 24 инча и често е право.Правия дизайн е известен повече като Мизори(Mizori)също е използван и за неуловимия Шиноби(Сабя от бамбук) и Нагимаки(Nagimaki)

Тай-Джутцу:

Нинджите били много компетентни ръкопашни бойци.Били тренирани от момента на раждането си да се бият с ръце и крака.Те знаели точно къде е необходимо да нанесат удар да парализират или дори убият противник.
Едната причина поради която Тай-Джутцу е било толкова смъртоносно е,че освен техниките на ударите нинджите перфектно познавали анатомията на човека.Учели къде са всичките силни и слаби места в човешкото тяло.На пример удар в лицето на човек може и да не го убие,а само да го ядоса,но удар във врата може и да е много по фатален.
Граплинга е играел основна роля в бойните техники на нинджите,редом с удари предназначени за чупене на кости.Нинджата е била еднакво силна и ри воденето на битката на земята.На земята ударите не играят голяма роля,по ефективни са захвати на стави и ключове на крайници.
Тай-Джутцу не учи на твърди и фиксирани методи като повечето бойни изкуства.По скоро движенията се развиват едновременно спонтанно и флуидно.Когато нинджата получи удар,няма да се стреми просто да го блогира а едновременно да атакува в същия момент уязвима точка от тялото на противника.Друга характеристика на Тай-Джутцу е избягването и обръщането на всяко вражеско положение на атака срещу противника.Нинджите били тренирани да са изключително подвижни още от малка възраст затова били способни да избягат от всеки вид захват или ключ,който им е бил приложен.
Според един от основните принципа на Тай-Джутцу,превъзмогването над себе си е по-голяма победа от който и да е противник,който ще срещнете.Само когато сте в перфектна хармония със себеси ще можете да се издигнете над всички опозиции и да разберете къде лежи истинската ви сила.
Същноста на Тай-Джутцу е в неговото използване.При празнота изкуството символизира адаптацията на индивида към всички условия при едновременно подържане на техния център и хармония с каквото и да става.Пълно изкуството символизира цялото знание събрано и прилагано от индивида през целия им живот.


Нинпо:

Нинпо често е описвано като по-високо ниво на нинджутцу.
Въвежда философия на живот под принципите на "нин".
Нин се превежда като търпение,постоянство или стелт.Японския знак за "нин"се състои от два корена.Горния корен Яйба ,който се отнася за посичащото острие.Долния корен прочетен като Кокоро или Шин представя сърцето на нинджата.
Знакът "по" се отнася за естествения ход на природните закони.Нинпо акцентира повече на вътрешното развитие на човек заедно с техническите му умения.
Не е достатъчно да се знаят само техники ,по-важно е къде са духът и сърцето.Затова Нинпо съгласува духовното и физическото развитие.

Мистични аспекти:

Японското понятие за "чи"(do) представлява изразяване на енергията съществуваща във всички неща.Събирането на тази енергия и нейното култивиране прави възможно развитието на свръхспособности.Имало е и много шарлатани които са използвали трикове за да импровизират нещо необикновено.
Нинджата е бил както обикновен така и необикновен човек по-скоро изключителен.Тази изключителност се е свързвала с тежък труд още от детски години.Той се е учил да размества ставите си за да преминава по добре през непреодолими иначе пространства,да се катери със същата лекота по дървета като котка,да е устойчив към жега и студ,да може да задържа дъха си дълго време под вода и др.С една дума всички тези умения са били в помощ на нинджата да намери слабоста в противника и да го сломи.
Нинджите също така притежавали и безброй оръжия под формата на Шурикени,Звезди,Триъгълни остри предмети,кръстове и остри инструменти.
Друго оръжие в арсенала им било "Шуко" един вид метална ръкавици с метални нокти по върховете на пръстите за катерене на дървета по-лесно или катерене на стени.Имало приложение и като оръжие за изненадваща атака.
Легендите разказват как нинджи изчезват в облак от дим.
Те изпълнявали тази техника най-често в ноща като работели бързо и изчезвали в сенкети.
Основната разлика между нинджите и самураите било разбирането за чест.Докато самураите вярвали в честа,егото и гордоста нинджите смятали,че тези качества могат да имат значение когато става въпрос на живот и смърт.Тези характеристики са излишни за нинджата.
Той е готов да премине през всичко без угризения за да постигне целта си.Оцеляването е ключовата дума.


Бойна система:

Jiu-jutsu -
Ken-jutsu -
Iai-jutsu -
Kusarifundo-jutsu -
Kusarigama-jutsu -
Bo-jutsu -
So-jutsu -
Naginata-jutsu -
Suiren-jutsu -
Ba-jutsu -
Kisha-jutsu -
Jo-jutsu -
Kyu-jutsu
Yoroi kumiuchi-jutsu
Jutte-jutsu -
Tessen-jutsu
Hobaku-jutsu
Ho-jutsu
Shuriken-jutsu -
Seishin shugyo -
Tai-jutsu -
Hiken-jutsu -

So-jutsu -
Naginata-jutsu -
Nagamaki-jutsu -
Kusarigama-jutsu (Kyoketsu shoge) -

Rokushakubo-jutsu -
Sanjakubo-jutsu, Jo-jutsu & Hanbo -

Shuriken-jutsu -
Kisha-jutsu -
Inton-jutsu -
Hoko-jutsu -
Henso-jutsu -
Kakushibuki -
Gunryaku Heiho -
Tenmon & Chimon -
Ninyaku -



Умения:

Тъй като на нинджите им се е налагало да оцеляват сред дивата природа те станали специалисти в различаването на растенията в природата,които били пригодени за консумиране и медицина.Без особени приспособления им се налагало да ловят животни,да потърсят покритие,да палят огън.

Куджи-Ин:

Куджи-Ин е един вид висша нинджа тренировка с корени в даоизма.Използва се за направляване и преобразуване на вътрешната енергия за различни цели(сила,хипноза,лекуване,телепатия и т.н)
Тази практика се е практикувала не само от нинджи,но и от някои самураи в миналото.Най-доброто и изпълняване е рано сутрин.Тя включва специфични пози на ръцете които подпомотнати от насочването на енергия в тази област помагат да я трансформират.Най-важното е да се усети есензията на енергията в позите на ръцете за да има ефект.

1. Rin. предизвиква голяма сила

2. Kyo. помага за насочване на енергията

3. Toh. Invokes баланс на ин и ян

4. Sha. помага за лечение

5. Kai. развиваш интуиция ако някой е около теб

6. Jin. Разбираш мисълта на другите

7. Retsu.Владеене на време и пространство

8. Zai. контрол над другите

9. Zen. помага за просветление

Линк за визуалните пози на ръцете:

http://www.coolshack.com/martial_arts/ninja2.html


Тези техники е хубаво да се прилагат в помощ преди схватка.


Отрови:

Нинджите имали голяма представа от отровите,но били по ефективни от ударни техники и шанса за оживяване бил минимален.Веднъж приела отровата вече било късно за жертвата.За отрови се използвали главно екстракти от растения и животни.Едно от главните животни чиито екстракт бил използван за направа на утрова била издуващата се риба.Даже и в малки дози отровата била смъртоносна.Буфо Маринус е рядък вид жаба с особено опасна отрова.Тя най-често се намира зад очите на жабата.
Отровата се слага на копия,стрели и др. остри предмети.
Широко използвани били отровни паяци и скорпьони заради по-лесното им намиране.
Една опасна отрова и на днешно време Циянид,се извличала от различни органични източници по-специален начин.Най-голямо количество се намира в семената на ябълка,сливови семена,черешови семена и др.Тази отрова била от особено голяма достъпност.
Често срещана отрова в природата се намира в листата на домати.Естракт от тези листа причинява сърдечносъдови проблеми.
Amanita phalloides е често срещан смъртоносен вид гъба в природата.Отровата от тази гъба е 10по-силна от Циянид.
Яденето на тази гъба означава сигурна смърт а тогава гъбите са били често срещано меню в Азия.
Тези отрови могат да бъдат използвани както като добавка в яденето на неподозиращата жертва,така и като смазване на различни оръжия с нея.


Униформа:

Когато е в пълна униформа нинджата е покрит целия,с изключение на областа околу очите и ръцете.Спецялно изградени обувки с цепнатина между палеца на крака и останалите пръсти улеснявали катеренето.Повечето нинджи носели малка кесия в,която побирали всичките си отрови и малки компактни оръжия.Не всяка работа налагала такова обличане,в някои случаи били облечени като свещеници,монаси или самураи.
Едно от най-важните умения,които един нинджа трябвало да притежава било безшумното вървене(стелт).
Основно трябва да се свикне да се контролира целия баланс на тялото във всяка позиция.Дишането също трябва да е в синхрон с движенията на тялото.Грешен варянт би бил ако спрете да дишате за момент защото се получава напрежение в мускулите в този момент и губите равновесие.Лицето не трябва да гледа върху движението на краката,а да се съсредоточи върху цялата обстановка.
Трябва цялото тяло да се движе в една флуидноподобна форма,която сякаш се слива със заобикалящата я среда.
Ръцете се държат на средно положение от тялото.При пристъпване тежеста се придвижва на един крак плавно
а после се изнася и другия крак.Разпределянето на тежеста на двата крака по равно при престъпване трябва да се избягва.Целта е спазването на абсолютна тишина и премисляне на всяка една стъпка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар