сряда, 21 октомври 2009 г.

Хироказу Каназава-Hirokazu Kanazawa


Хироказу Каназава (Hirokazu Kanazawa, 1931) е световно признат майктор на Шотокан карате. Той е единственият, който е спечелил 3 пъти поред прочутото състезание "All Japan Karate Championships". На единият финал побеждава със счупена китка. Неговият най-голям син, Nobuaki, също печели след години издание на това състезание.

Въпреки че в днешни дни Каназава е заклет карате практикуващ, това не винаги е било така. Роден на 3 май 1931, още като дете започва занимания по джудо, спорт в който достига 2 дан още преди влизането си в университета Nippon. Един ден случайно вижда тренировката на карате група от университета Takushoku и е дотолкова впечатлен от техните умения, че веднага решава да научи това изкуство и се прехвърля в този университет.

Скоро става протеже на Масатоши Накаяма и е един от малкото привилегировани трениращи които могат да получат напътствия и лично от самият Гичин Фунакоши. Учи и от Хидетака Нишияма и Териюки Оказаки.

За година и половина усилени тренировки достига 1 дан. След още 3 години печели 2 дан и така надминава много от другите ученици, започнали заниманията си преди него (1961 получава 5 дан, 1966 - 6 дан, 1971 - 7 дан).

Избран заедно с още 2 ученика да премине едногодишно инструкторско обучение през 1956 успешно преминава изпит за 3 дан и инструкторският изпит. През 1957 е първото Общояпонски Карате Турнир, но тъй като е със счупена китка, той не възнамерява да участва. Обаче неговата майка идва от провинцията за да го гледа, и нежелаейки да я разочарова, той решава да вземе участие в поне една среща. Лекарят трябвало пак да прегледа ръката му поради опасност от усложнения със правилното зарастване. Използвайки само лявата си ръка за блокиране и финтове и пазейки другата за решаващият момент на двубоя, Каназава печели всичките срещи с чиста победа - ипон. Следващата година печели индивидуално и в кумите, и в ката, като така става първият Гранд Шампион, успех повторен още само 5 пъти досега.

Каназава постоянно получава нови нарнявания. И двете му ръце са чупени, пръстите също, има наранено рано и гръбнак, шевове около дясното око и ухо. Все пак винаги подчертава, че тези наранявания са последица от собствените му грешки, а не вследствие на карате.

Освен в карате, Каназава става експерт и в различните традиционни оръжия, използвани в ко-будо. Отделно от тези си познания, той се обогатява още като в продължение на над 30 години усилено практикува Тай Чи Чуан под ръководството на професор Wong.

1961-1963 е главен инструктор за Хавай на Японската Карате Асоциация (ЯКА), а от април 1965 е във Великобритания. Преподава 2 години и в Западна Германия и е треньор на евпропейският отбор на Световното първенство в Мексико през 1968, преди да се завърне в Япония и да заеме ръководен пост в ЯКА. Като треньор неговият отбор печели Световната титла в Париж през 1972.

През 1973 прекъсва отношенията си с ЯКА и създава и най-голямата Шотокан организация в света - Shotokan Karate-do International Federation (SKIF), на която е президент и Главен шеф-инструктор. В нея членуват над 2 500 000 човека от 130 страни. По негови думи в нея има над 100 000 черни пояса. През 1978 година се връща в Япония и остава там въпреки настояването на семейството му за заминаване в Канада (каквото е било и неговото първоначално намерение).

През април 2000, докато се провежда 7 Световно първенство на SKIF в Бали, Индонезия, Каназава е произведен в 10 дан и е единственият в света жив Шотокан майстор с тази степен.

Автор е на 7 книги:

Stronger Karate in Six Weeks. 1978.
Shotokan Karate International Kata, Volume 1. 1981.
Shotokan Karate International Kata, Volume 2. 1982.
Nunchaku : Dynamic Training. 1984.
Dynamic Power of Karate. 1986.
Shotokan Karate International Kumite Kyohan. 1987.
Karate Fighting Techniques: The Complete Kumite. 2004.


http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B8%...%B0%D0%B2%D0%B0

Няма коментари:

Публикуване на коментар