сряда, 21 октомври 2009 г.

Тецухико Асай 9-ти Дан JKA


Асай Шихан се дипломира в университета Такушоку, където започва да се занимава с Карате под ръководството на Майстор Фунакоши( бащата на традиционното Карате), Накаяма (съосновател на JKA и неин Шеф-инструктор до смъртта си през 1987г.) и Оказаки. След завършването на университета той постъпва в знаменития клас на инструкторите на JKA, а по-късно заминава да преподава Карате в Хавай и Тайван.

Асай Шихан печели шампионата на JKA в Кумите през1961г. и в Ката през 1963г. Той е единствения JKA инструктор, уникален с обединяването на различни кръгови отбягващи техники, използвани в някои китайски бойни изкуства. В третия том на своята книга ”Best Karate” М. Накаяма Сенсей резюмира Каратето на Асай Шихан със следните думи: “ Постоянно променящите се движения на Тецухико Асай, понякога наподобяващи изпълняван във въздуха танц, оставят зрителите зяпнали от възхищение. Избягване под ритащия крак на противника удряйки в слабините отдолу, изплъзване от атаката на разстояние колкото дебелината на лист хартия, скачане за удар с ръка-сабя по врата на опонента, приземяване и обръщане на посоката за подсичане на крака, - такива сложни и акробатични постижения като тези, действително използваеми в битка, той изпълнява в Кумите. Вероятно той няма равен. Неговият неподражаем талант води началото си още от младежките тренировки, подсилван от мощни бедра, гъвкаво тяло, дълбоки технически умения, отлични рефлекси, смелост и безстрашие.”

След смъртта на М. Накаяма през 1987г. Асай Шихан става шеф-инструктор на Японската Карате Асоциация. На 5.Март 2000г. се проведе конференция на националните директори, на която бе взето решение за закриване на организацията ( JKA) и бе основана нова асоциация: “ Budo Shadan Japan Karate Shotokai ( JKS)” Новооснованата J.K.S. е техническа организация, която наследява традицията и техниките на стила на Шото (Гичин Фунакоши), с цел да ги разпространява като Карате До за цял живот. JKS е организация с идеална цел (група, създадена да укрепва полето на здравеопазването, социалните грижи, околната среда, културата или спорта във идеална форма). Нашето “Карате за цял живот” предлага достъпно обучение за деца и възрастни. Ние развиваме нови стилове на Карате Ката, допълнени от Шотокан стила на Ката и използваме нови тренировъчни методи за деца, възрастни, болни в период на възстановяване и физически инвалиди. Също така ние създаваме нов стил Ката, ползвайки инвалидни колички, патерици и бастуни, за възстановяване на пациенти след операции. Това определено подпомага укрепването на духа и тялото. Обучението предлага ефективни тренировъчни методи, както на земя, така и във вода. JKS предлага всичко това за укрепване на здравето и цели облагодетелстването на обществото, в което живеем чрез по-нататъшно изследване и изучаване на изкуството.

http://ijka.karatebulgaria.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар