вторник, 20 октомври 2009 г.

Мачадо Джу-джуци-Machado Ju-jutsu


НОВ ПОДХОД КЪМ СТАРО ИЗКУСТВО

Едно бойно изкуство на 2000 години възкръсва в Америка под формата на Мачадо джу-джутцу. В традиционната си форма за първи път е било прилагано в Индокитай от будистки монаси, чиято вяра не позволявала използването на оръжие в борбата. Джу-джутцу е едно от най-старите бойни изкуства, съществуващи днес. Повечето модерни стилове имат историческа връзка с тази традиционна японска система.
Принципите на това старо изкуство трябва да се нагодят към реалността на улицата от 20 век. Тренингът за самозащита изисква увереност в собствените сили, уравновесеност и самоконтрол. Тези качества носят успех, ако си усвоил знания и си в състояние да приложиш надежни техники при всякакви обстоятелства.
Корените на Мачадо джу-джутцу са традиционни. Тo обаче се е развило по улиците на Рио де Жанейро.Усъвършенстваната система за тренировка на тялото и самозащита без оръжие е достъпна за всеки. От нея е премахнато всичко неподходящо. Вероятно заради това тази единствена по рода си бразилска система с телесен контакт е привлякла и толкова много опитни и известни състезатели по бойни изкуства.

КОИ СА МАЧАДО?

Петима братя: Карлос, Роджър, Риган, Жан и Джон. Всички идват от Рио де Жанейро, център на джу-джутцу в тяхната страна и средище на много други школи.

НА ПЪТ ЗА АМЕРИКА

След като печелят в своята родина всички възможни титли,братята решават да отидат в Америка.Там те имат намерение да подобрят системата си, да увеличат познанията си и да предават на други своя опит.
Пръв в Америка отива Риган.Той прокарва път я за своите братя,който идват по късно, през 1990 г. С помощта на чук Норис те откриват школа в Енчино (Калифорния) и започват да преподават своето изкуство и да разпространяват Мачадо джу-джутцу. Популярността им бързо расте и така през 1992 г. те откриват в Редондо Бийч втора школа.

Въпреки че се занимава с бойни изкуства от 33 години, Чък Норис е очарован от своеобразния нов стил:"Те имат една от най-добрите учебни програми, които съм виждал някога. Затова учениците им са ивънредно мотивирани и стават толкова добри. Мачадо са много горди с приятелството си с чък Норис. Карлос, който е личен треньор на актьора, го придружава и на снимки.

"НАШЕТО ДЖУ-ДЖУТЦУ НЕ Е СПОРТ"

Докато учениците се упражняват в джу-джутцу Карлос казва:"Това не е спорт. Ние предлагаме техники на самоотбрана,подходящи за жени и стари хора. Тук се учат да се защитават. Системата е ефикасна и в залата,и на улицата".
"Джу-джутцу е почти като терапия" казва Карлос."Хората идват тук,за да се освободят от стреса и да станат по уверени в себе си. Те се поддържат във форма. Учат се на нещо, което могат да използват във всяка опасна ситуация."

МАЧАДО ДЖУ-ДЖУТЦУ ДОИЗГРАЖДА БОРЕЦА

То усъвършенства вече усвоени способности,като подготвя трениращия за борба с непосредствен телесен контакт. Така борецът добива комлексни умения. Основна предпоставка е, че всички движения завършват на пода,така че максимално добре подготвения за среща с телесен контакт излиза победител. Най-важно е улавянето на момента, подходящ за скъсяване на дистанцията и заздравяване на контрола. Така борецът става недосегаем и може както реши да контролира или да завърши борбата.

СЕМЕЙСТВО МАЧАДО Е ЧАСТ ОТ ИСТОРИЯТА НА ДЖУ-ДЖУТЦУ

Техният вуйчо Карлос Граци е бил първият бразилец, който е преподавал още през 1917 г., след като се е обучавал при един японец. Днес повече от 100 калифорнийци учат при петимата братя. Те са много добри учители и всеки път успяват да разкрият на учениците си нов аспект от техниката.

От: Панталей Гергов
Източник:daobg.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар