вторник, 15 септември 2009 г.

Ридик Боу/Riddick Lamont Bowe/ -Биография и Профил


Ранни години
Bowe е роден и отраснал в частта Brownsville на Brooklyn, за разлика обаче от излезлия също от Brownsville Mike Tyson, който бил известен с бурния си характер, Bowe бил по-дружелюбен с медиите и е познат като дружелюбна личност.

Аматъорска боксьорска кариера
Големия размер на Bowe, (висок 6'5" и въпреки че т еглото му често варирало доста по време на неговата кариера, бил 230 - 240lb, когато е във форма), и неговата сила го правили труден за побеждаване. Към това трябва да прибавим и необичайната му бързина за тези размери. Bowe, обаче на бил ограничен само със силата си и размерите си, бокс уменията му също били забележителни. Притежавал дълъг мощен промушващ удар, и се биел добре както вътрешно, така и външно.Bowe имал успешна аматъорска кариера, което включва престижната победа на шампионата New York Golden Gloves както и на други турнири, (една от най-зебележителните победи в аматъорската му кариера е на Golden Gloves, когато през 1984 на 17 годишна възраст нокаутира опонента си James Smith само за 4 секунди) също така печели сребърен медал през 1988 Seoul Olympics, губейки само от бъдещия безспорен шампион в тежка категория Lennox Lewis.Bowe става професионалист след като печели сребърния медал.

Ранна професионална кариера
Таланта на Bowe хваща окото на феновете, с узаряващата си усмивка и остър ум бързо спечелил много симпатизанти. За кратък период след като станал професионалист, натрупал внушителен брой победи без загуба, и поради популярността си, вниманието което спечелил на олимпийските и липсата на качествени боици в тежка категория по това време, той бързо стигнал до шанс за титла. Бил само на 25 когато бил първия му двубой за световна титла през 1992, срещу Evander Holyfield.

Bowe срешу Holyfield I
Два фактора повлияли на крайната развръзка на двубоя още преди да е започнал. Първо, Holyfield според боксови критици бил твърде малък за истинки боец в тежка категория или за да доминира дивизията (Holyfield бил започнла кариерата си с полутежка категория, и просто не бил толкова голям по скалата в сравнение с много от тежка катергория, бил спечелил титлата си с три невнушителни победи), и изглеждало че идва на двубоя за да ги опровергае. Второ, Holyfield и неговия лагер вярвали че издържливостта ще е неизпитаната слабост на Bowe, и като резултат планирали да атакуват Bowe веднага, надявайки се че Bowe ще се умори бързо вендъж повлечен от течението и Holyfield щял да бъде способен лесно да го довърши в този момент.Верен на стратегията си, Holyfield се нахвърлил директно срещу по-големия и силен Bowe (който доказал че е в далеч по добра форма от Holyfield и неговите поддръжници го очаквали), резултатът бил шумен бой напред назад, пикът на който дошъл в десетият рунд, който се смята за един от най-великите в историята на бокса. В началото на рунда Bowe ранил Holyfield лошо след забележителен ъперкът, след който Holyfield залитнал през целия ринг и почети паднал. Bowe се опитал да извлече изгода от това, но Holyfield се защитил добре и бавно възвърнал силите си. След като Bowe започнал да се уморява всички удари които оравел, Holyfield се завърнал и нападнал Bowe със серия от твърди, бързи, разкъсващи удари, и изглеждало сякаш Holyfield си възвръщал контрола над двубоя. Обаче, Holyfield може би бил използвал последните си сили с тази атака, защото Bowe го повалил рано в следващият рунд, и Holyfield не бил в състояние да направи следващо завръщане. Bowe спечелил след анонимно съдийско решение, и станал неуспоримия шампион в тежка категория.

Защита на титлите си
Първото господстване на Bowe като шампион било някак си кратко и разочароващо. Защитил титлата два пъти преди да се срещне отново с Holyfield, и двамата които му оспорвали титлата се смятали за лесно опоненти. Пръв бил Michael Dokes, бивш шампион от 1980-те който вече бил залязващ и боксовите му умения били разбити поради пристрастяване към наркотици, и пътващият Jesse Ferguson. Освен това, Bowe хвърлил един от шампионските си колани в кофата за боклук на пресконференция вместо да се бие с Lennox Lewis, равен на него по големина и умения боец тежка категория, който бил победил Bowe на олимпийските.По това време започнало да се оформя усещането, че мениджъра на Bowe, Rock Newman, го предпазва твърде много. Newman ръководел Bowe почети от началото на неговата кариера до първите спечелени титли на Bowe, и двамата имали много силна връзка (до толкова, че години по късно, преди втория двубой на Bowe с Andrew Golota Newman заявява, че ако Bowe загуби и се оттегли, той също ще се оттегли), но скоро това довело до въпроса дали Newman бил толкова близък с Bowe, че му позволил да вземе лоши решения, вярвайки че те са в най-добрия интерес на Bowe. И по-специално, изглежда че Bowe, който бил постигнал толкова много толкова бързо, имал нужда от предизвикателство за да стои фокусиран. Вместо да му предостави такова предизвикателство, Newman излежда избирал за Bowe високо платени, нискорискови мачове, което имало смисъл от финансова гледна точка, но довело до западането на кариерата на Bowe.Изглежда скоро Bowe започнал да губи интерес към упорития труд, който трябвало да положи за да остане шампион, и развил няколко лоши навика, който навредили на неговата кариера, най-забележимият бил преяждането. Неговото тегло нараствало много между отделните мачове, след което той се подлагал на унищожителни диети за да си върне спортната форма (или въобще не се занимавал да си връща спортната форма). Освен това, за голям ужас на легендарния тренъор на Bowe, Eddie Futch, Bowe започнал да прекарва все по-малко време в салона, полагал все по-малко работа за да си усъвършенства боксовите умения, започнал да резчита предимно на явна сила.

Втори мач с Holyfield
Bowe се срещнал за втори път с Holyfield на мач в който тежал 246 паунда, с 10 поунда повече от предишния им мач. Уменията на Bowe му помогнали да премине през първата част на двубоя, но т огава станал странния "човекът с перката" инцидент, в който човек с парашут с голяма перка на гърба си се разбил до тълпата около ринга, наранявайки достан зрители. Боят бил паузиран за почети половин час докато "човекът с перката" бил изнесен и ранените откарани в болница. Жената на Bowe, Judy, която била бременна по това време, припада в началото на суматохата и също била откарана за изследвания. Holyfield се бил много по тактически и спечелил с решение с мнозинство. До този ден, това остава единствената загуба на Bowe.След тази загуба, лошите навици на Bowe се влошили. Неговото тегло между двубоите надвишавало 300 паунда, с 60 или 70 над оптималното му тегло за бой. Станал дори по-отпуснат на тренировките, уменията му започнали да намаляват осезаемо. Eddie Futch започнал да се притеснява оше повече за Bowe и изказвал съмнения за посоката в която отивала нягошната обещаваща кариера на Bowe.

Спечелване на WBO титла & Holyfield rubbermatch
Поведението на Bowe на ринга станало също променливо. Неговият двубой с Buster Mathis Jr. бил обявен за невалиден защото той ударил Mathis с ъперкът докато Mathis бил на повален на земята. Ударил Larry Donald по време на пресконференция за техния мач, това била една от първите кавги по време на пресконференция, която станала много популярна в бокса. Bowe спечелил WBO титлата, колан който не е признат за равен на други световни титли, но продължил да показва малко желание да работи за да продължава да бъде шампион. Участвал в много свади по време на пресконференции с един от претендентите за тази титла, Jorge Luis Gonzalez, докато и двамата не започнали да отпращат от разстояние, криейки се зад тъмни очила. Bowe се бил за трети път с Holyfield, който успял да направи нокдаун на Bowe в 6 рунд преди да се умори и да позволи на Bowe да изплува в 8ия рунд с технически нокаут (мачът бил спрян от съдията след като Holyfield бил повален два пъти и било отсъдено че не е в състояние да продължи).И все пак, въпреки всички водовъртежи около Bowe, той продължил да показва проблясъци на брилянтен и очарователен бокс, което дало на неговите фенове и на боксовата поблика надеждата че нешата може да се обърнат. Но тогава последвали две съботия – едно на ринга и едно извън него – които щели да променят кариерата на Riddick Bowe, и може би и живота му, завинаги. Адвокатите &

Bowe срешу Golota I
След победата на Holyfield през 1995, мениджъра на Riddick Bowe, Rock Newman, започнал съдебен процес срещу HBO, които имали договор за изклщчитеклните телевизионни права с Riddick Bowe. Докато траел процеса, Bowe не тренирал и нямал участия за месеци наред. Този бизнес спор можело да му коства скъпо, тъй като за дългото време в което не тренирал формата на бившия шампион станала много далеч от добра. Съдебният процес бил уреден и Bowe останал с HBO, и подписал сагласие за мач срещу малко познатия Andrew Golota.Споразумението на Newman за боя на Bowe с Golota било поставено широко под вупрос. Golota бил малко уважаван боец с репутация на див, и често използващ заблуди и некоректни тактики. Той бил бил един боец докато бил в сатруднение, удрял хора след звъна на камбаната, ползвал ръцете си (от лакътя до китката), и преднамерено удрял с глава по време на бой. Bowe изглеждал по висока калибър боец, и бил много по известен от Golota; така че, ако Bowe победял, той реално нямало да спечели нищо, тъй като побликата и боксовите критици чуставали че той трябва да победи Golota с лекота. А ако Bowe загубел от Golota, щял да загуби от "никой" и това щяло да навреди на статуса му в дивизията точно когато се оглеждал за опит за титла. Естествено, някои давали шанс и на Golota.Bowe се появил на ринга видимо отпуснат, този път 252 паунда, Eddie Futch който бил в ъгъла му бил разтревожен (и то с добра причина). Той бил тренирал почети две дузини световни шампиони, и 5 шампиони в тежка категория вклщчителлно Joe Frazier и Ken Norton, и знаел че Bowe не бил в подходяща форма и психическо състояние за тежък мач. Futch бил предупредил Rock Newman и Riddick Bowe за риска от двубой докато Bowe бил в такова състояние, и се опитал да ги накара да отложат мача. Те не се съгласили и насрочили двубоят за 6 юли 1996, на Madison Square Garden. Товя се оказало една от наи гомемите мениджъркси грешки в историята на бокса. Bowe изглеждал муден в началото на боя, докато Golota изглеждал бърз, доминирал през първия рунд с внезапни удари и тактически умения. В началото на кариерата си, внезапните удари на Bowe били смъртоностно оръжие. Сега, били лесни за преодоляване и Golota ги превръщал в безполезни. Може би осъзнавайки, че не може да се бие продължително използвайки тактика (и може би все още подценявайки Golota), Bowe излязъл с идеята да предизвика смут втроия рунд. В началото, сякаш имал надмощие, но в края на втория рунд Golota се завърнал и ударил няколко пъти силно Bowe, измплющял главата на Riddick няколко пъти и го разлюлял повече от веднъж. До третия рунд, Golota започнал да взема надмощие и до четвъртия започнал да бие истински Bowe. Изведнъж въпросът бил, не дали Bowe може да победи, а дали може да оцелее наказанието което Golota му налагал. 30 секунди преди края на четвъртия рунд обаче, Golota ударил силно Bowe ниско под колана и бил наказан за пръв път за ударите под кръста които използвал по време на мач.Четвъртият рунд станал като шаблон за останалата част от двубоя. Golota понесъл наказанието, но продължил да рискува използвкайки ниски удари. Бил наказан за втори път и най-накрая в седмия рунд, той направил серия от ниски удари и бил дисквалифициран.Наложило се да носят Bowe до съблекалнята, докато на ринга се разразила една от най-лошите размирици в историята на бокса. Ядосани от ниските удари, които наранили бившия шампион Bowe, и разочаровани от мръсните тактики на Golota, няколко члена от лагера на Bowe нахлули в ъгъла на Golota и един ударил Golota с голямо with a large уоки токи. Станало меле както на ринга така и в публиката, където феновете на Bowe от родния му град били много по разярени. Lou Duva, тренъора на Golota, припаднал (изплашили се че може да е получил сърдечен удар). Извикани са специални полицейски части, за да се справят с хаоса и повече от 20 души са ранени преди редът да бъде възстановен.

Втори мач с Golota
Bowe срешу Golota
Повторният мач бил само след пет месеца. Вярата даже на най-близките до Bowe била разклатена след боя който той отнесъл на първия мач. Майка му отказвала да гледа дчубоя, заради страх от ужаса който изпитала след първия мач, а Eddie Futch се опитал да убеди Bowe да се оттегли. Когато Bowe отазал, Futch се оттеглил от тренъорския си пост, яростно твърдял че Bowe е загубена кауза и че решенията на Rock Newman били съкратили кариерата на Bowe.За втория мач, Bowe може би компенсирал в повече за проблемите си с теглото (тежал 282 паунда когато започнал с тренировките), подложил се на жестока диета, с която стигнал до 235 паунда седмитци преди мача. Значителната загуба в теглото изглежда му изсмукала силите, и изглеждал изпит и слаб, и в частност краката му изглеждали като от гума и неспособни да го подкрепят.Вторият мач бил виртуално повторение на първия, с изключение на това че даминирането на Golota било по брутално и концентрирано. Bowe бил нокаутиран два пъти, въпреки че успял да направи кратко завръщане след първия нокдаун и успял да направи нокдаун на Golota в замяна, което било един от малкото пъти в които Bowe имал контрол. В останалата част от двубоя Golota обиждал Bowe, особено от петия до деветия рунд, когато Golota залюлявал Bowe от едната до другата страна на ринга. Накрая, в края на деветия рунд, Golota бил дисквалифициран отново за ниски удари. Този път обаче, Golota бил много по гъвкав откъм номерца, и нарочно ударил с глава Bowe, правел удари с обърната ръка, и го удрял със забранени удари зад главата. След мача, речта на Bowe звучала неясно, и започнали да се носят слухове че двубоите с Holyfield и Golota са му причинили мозъчни увреждания.След мача, Rock Newman убедил Bowe да се оттегли, убеждавайки го да спре да се боксира докато все още има парите си и преди да претърпи по-големи физически наранявания.

Пост-кариера
Животът на Bowe след оттеглянето бил изпълнен със странни събития. През 1997, за кратко се записал в US Marines, което описвал като време на сбъдване на стара негова мечта. Обаче, навиците за отпуснат начин на живот на Bowe не се вписвали много добре със запазената марка на Marine Corp - дисциплината, и той се отказал от основните тренировки след няма и седмица.През 1999, отвлякъл отчуждената си жена, Judy, и техните деца, по-късно обяснил това като опит да събере семейството си отново заедно. Bowe ги похитил с колата си и повел полицията на междущатово преследване, но след това го пуснали без наказание. Бил признат за виновен в отвличане и наказан с 18 месеца в затвор. След като бил освободен, заявил намерението си да се завърне към бокса.През 2004, Bowe започнал процес за няколко милиона долара срещу Rock Newman. Както Bowe по късно разказва, че го били поцъветвали че Newman злоупотребил и не бил използвал както трябва парите му по времето когато е бил мениджър на Bowe. Нюман обаче бързо изнамира пълната документация, която доказва, че не това е случаят, като подтиква Боуи да оттегли съдебния процес и да му се извини лично. Ридик Боуи. обявява банкрут през 2005 г.

Завръщане
Дотук завръщането на Боуи. се състои от два мача, които той е спечелил, макар че тежи 280 паунда във втория и е понесъл доста лоши удари. Продължават да се носят слухове, че той има мозъчна травма и не се знае дали изобщоще продължи да се бие. Оттогава не са обявени следващи срещи.



с пълното съдействие на Георги Иванов/givanov/!

сап4ето!!!!!!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар