вторник, 15 септември 2009 г.

Pradal Serey -Кхмерски бокс


Рradal Serey (кхмерски бокс) е кхмерското название на система от индокитайски бойни изкуства практикувани в няколко южноизточни държави, като Тайланд (където са нарича Muay Thai), Малайзия (където се нарича Tomoi) и разновидност на стила в Myanmar (наречен Lethwei). Pradal означава бой, а serey означава свободен. Преведено буквално означава "свободен бой". Pradal Serey се основава на четири техники, които се състоят от: удари с юмрук, ритници (включващи ритници от шията до краката), удари с лакъта, и с коляното. Вкопчването е позволено за поваляне на опонента.Сравнено със съответстващите Thai, камбоджанците са по-неуловими и ловки в своите бойни пози. Кхмерският стил пък използват техники с лакъта повече от другите региони.Съвременният Pradal Serey се различава от оригиналното изкуство. Техниките и движенията на изкуството са се променили за са служат на спортната версия която може да се види днес. Това се смята за един от националните спортове в Камбоджа. Познат е също като Kbach Kun Khmer, Sovanna Phum, традиционен кхмерски бокс или Brodal Serei в зависимост от превода.

Правила и организация на мачовете
Един мач се състои от 5 сета от 3 минутни рундове, провежда се на 6.1 метров квадрат наречен боксов мач. Между рундовете има почивка по 1-2 минути. В началото на всеки мач боксъорите демострират молитвен ритуал познат като Kun Kru. Традиционна камбоджанска музика се изпълнява по време на мача. За музиката се ползват така наречените skor yaul инструменти (вид барабан), също така sraliai (подобен на флейта инструмент) и струнния chhing. Боксъорите носят кожени ръкавици и шорти.

Правила:
•1. на боксъора не му е разрешено да удря опонента си докато той е на земята.
•2. на боксъора не му е разрешено да хапе.
•3. когато опонента не може да се бие повече, съдията спира мача.
•4. удари в гръб не са позволени.
•5. боксъорите не могат да се държат за въжетата.
•6. удари по гениталиите са забраненни. Победа може да се спечели след нокаут. Нокаут е когато боксъор е свален на земята и не може да стане след като съдията отброи 10 секунди. Победа може да се спечели и когаго след края на мача съдията реши според точкова система кой боец е бил по ефективен. Ако играчите свършат с равни точки мача се обявява за равен и няма победител.

История
Различни боксъорски стилове са се практикували в ягоизточна азия още от древни времена. В ерата на Angkor, както въоражени , така и невъоражени боини изкуства са се практикували от кхмерите. Доказателства показват че разновидност на стила Pradal Serey е съществувал около 9ти век. Вярва се че това изкуство е било бойната система на армията на Angkor и една от причините за това че кхмерската империя е била такава доминираша сила в югоизточна азия.По това време, царството на Angkor властвало и контролирало повечето от сегашните Thailand, Vietnam, Cambodia и Laos. Това карало кхмерите да вярват, че Pradal Serey предхожда другите югоизточни азиатски форми на кикбокса. Основен аргумент е барелефът оставен от първите кхмери в древните храмове на Bayon и други Angkor храмове. Много от написаното за древните кхмерски изкуства или е разрушено или разграбено от нахлулите Thai армии когато Siamese плячкосали и разграбили Angkor и взели кхмерски заложници включително и членове на кралския кхмерски двор, за Ayutthaya. Имало оживени дебати между различни националности за истинския произход на юго източните азиатски бойни изкуства.

Затихването на Pradal Serey
На 17 април, 1975, по време на хауса на виетнамската война, група комунисти наречени "The Khmer Rouge" свалили камбоджанското правителство и издигнали на власт начело с Lon Nol про демократично правителство, което се разпаднало след като америка напуснала виетнамската война . планът на Khmer Rogue бил да елиминират модерното общество и да създадат земеделска утопия. Khmer Rouge екзекутирали всички образовани хора, всички които имало връзка със старото правителство и всички които смятали за свои врагове (доктори, учители, войници, актъори, певци, кхемрски боксъори и т.н.) и хвърлили оставащото кхмерско население в работни лагери, в които много измрели от глад и болести, и били обучени наново от новото правителство. Средно 2.5 милиона камбоджанци или 20% от населението измряли по времето на режима на Khmer Rouge. Той продължил 4 години докато през 1979 когато виетнамците заедно с бивш Khmer Rouge офицер свалили Khmer Rouge.Pradal Serey бил забранен по време на ерата на Khmer Rouge и много боксъори били екзекутирани което почети заличило изкуството на кхмерския кикбокс от историята на кхмер. Днес Pradal Serey се възражда в камбоджа след като мира е най-накрая трайно установен.

Pradal Serey днес
Pradal Serey прави силно завръщане след забвението през 70те. Много зали са отворени и огромни количества студенти, местни и чужди, идват за да тренират в камбоджа. Има седмични мачове, много от коитос е предават по телевизията, и много от най-добрите в камбоджа пътуват интернационално за да се състезават. В момента има около 70 клуба за бокс. Cambodia прави опити да издигне техния боксов стил до нивото на Muay Thai.По време на цивилната война в камбоджа, Cкамбоджанската икономика много западнала при което тайланд се възползвал от възможността да монополизира кикбокса и да промотират техния стил, Muay Thai, на света. Тайландците организирали международен боксов комитет в който участвали почети 100 страни което довело до това че югоизточние кикбокс е широко популярен като Thai бокс. Камбоджанците спорели че няма такова нещо като Muay Siam което да е съществувало преди смяната на името от Siam на Thailand. На среща на ASEAN през 1995, Thailand искали да преименуват югоизточния кикбокс като Muay Thai или Thai Boxing. Камбоджанците предложили да сменят името на "Sovanna Phum" бокс или "SEA Boxing", което да представя Thailand, Cambodia, Laos и Myanmar. Други юго източно азиатски нации също имали свои собствени стилове кикбокс. Други познати стилове са Lethwei от Myanmar и Muay Lao от Laos, Tomoi в Malaysia и Sikaran в Philippines. Sovanna Phum означава "златната земя" и на езика на Khmer и на Thai които идват от езика на Pali, което е континентална югоизточна азия. "SEA" е популярен акроним на Southeast Asia. За нещастие тайланд не били готови на компромиси. В битка за културното наследство, и двете страни не се отказвали. На 2005 Southeast Asian Games, Cambodia не се вклщчила в Muay Thai събитията.Нови разкрития за Khmer Kickboxing за западния свят идват от пътуващи журналисти и туристи.

Забележителни кхмер боксьори
•Eh Phoutong- Khmer Kickboxing Champion
•Oth Phouthoung-TV5 kickboxing champion
•Meas Chanta - International Khmer Kickboxer
•Pich Arum - International Khmer Kickboxer
•Pich Sophun - International Khmer Kickboxer
•Chey Kosal - International Khmer Kickboxer
•Bun Sothea- Cambodian S1 champion
•Try Kuntor- Cambodian Kickboxer
•Bing Leung- Cambodian Kickboxer



С любезното съдействие на Георги Иванов/givanov/

сап4ето!!!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар