събота, 6 февруари 2010 г.

Кръгови тренировки за MMA


Кръговите тренировки са добър вид упражнение, с което трябва да сте наясно, ако се занимавате със смесени бойни изкуства. Те позволяват да тренирате силата и кардио издръжливостта едновременно. Освен това, кръговата тренировка гори огромно количество калории, така че ако искате да свалите малко килограми - това е за вас.

Какво представляват кръговите тренировки за MMA?
Кръговата тренировка е вид кондиционна тренировка, в която се съчетават няколко упражнения, които се правят едно след друго с минимална или без никаква почивка. Самите упражнения, които се включват в тренировката, се повтарят няколко пъти и затова тя се нарича кръгова.

Как се прави?
Има много варианти за импровизации когато стане въпрос за кръговите MMA тренировки. Може да експериментирате с цялостната продължителност на тренировката, с продължителността на всяко упражнение, с времето между упражненията, с това какви упражнения използвате, каква тежест използвате (ако използвате тежести изобщо) и т.н.
Ето няколко важни момента, когато решите да съставите своя кръгова MMA тренировка, която да подобри представянето ви в MMA.

Продължителност - Това е лесно. Обикновено се прави толкова дълго, колкото трае двубоя, за който се подготвяте. Например, ако имате 3 рундов двубой, като всеки рунд е по 5 минути с 1 минута почивка, тогава трябва да направите кръговата ви тренировка да продължава през цялото това време. Има и варианти, в които да не го правите така. Например може да увеличите интензитета на тренировката отвъд това време и например с по-малко почивка и по-дълги периоди натоварване.

Упражненията - Най-редно е да подберете упражнения, които натоварват големи мускулни групи, тъй като тях използвате по време на двубой. Нещо от сорта на набирания, лицеви опори, чукчета, клекове и т.н. Избягвайте упражнения, които изолират една част от тялото, например като концентричното сгъване на дъмбел за бицепс, упражнения за прасец на калф машина, разгъване за трицепс и т.н. Също така подберете упражнения, които приличат на действията ви, които ще ви нужни в ринга или клетката. Напирмер вместо да правите клекове, може да си извикате някой тренировъчен партньор и да тренирате хващане за двата крака за събаряне, вдигате го от земята и после пак го поставяте обратно, а след това повтаряте. Може да замените спринтовете с яко ритане на чувала. Използвайте всяко упражнение, което ще ви подобри по някакъв начин уменията.

Колко често да се прави? - Отговорът на този въпрос не е лесен, защото това е различно за всеки човек. Направете го според другите си тренировки и внимавайте да не претренирате или пък да се скатавате. Ето няколко въпроса, които може да си зададете, за да придобиете по-добра представа колко често трябва да правите такава кръгова MMA тренировка.

- Подготвям ли се за състезание или поддържам ниво?
- Колко интензивни са другите ми тренировки?
- Преумарял ли съм се скоро и имам ли нужда от възстановяване?
- Колко интензивна е кръговата MMA тренировка, която съм си избрал?

Отговорите на тези въпроси биха ви насочили колко често да правите тази тренировка в кондиционната ви подготовка. Освен това слушайте треньора си, той е там за да ви каже дали може да тренирате повече или не прекалявате.

Никоя добра статия не е напълно завършена, ако няма демонстрация в нея, затова ви предлагаме да видите как протича една тренировка на MMA боеца Randy "The Natural" Couture

Заключение:
В смесените бойни изкуства (MMA) обикновено наблюдаваме като победител този боец, който е с по-добра кондиционна подготовка. Рядко се случва нещо по-различно. Това е положението - ако искате да сте сред победителите в този спорт, трябв да сте в най-добрата си форма. Кръговите MMA тренировки ни дават страхотна възможност да подобрим силата си и кардиото и така правим две стъпки напред към това да сме по-добре кондиционно подготвени на ринга



http://www.mma-bulgaria.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар