сряда, 17 ноември 2010 г.

Алистар Оувърийм/Alistair Overeem/-Биография


Роден на 17.05.1980 в Хоунслоу, Англия. Когато бил на 6 години, неговите родители се развели и той заедно с маика си Клеър и брат си Валентин се изместили в Холандия, където той живее от тогава.

Като дете се състезавал в няколко спорта като джудо, атлетика и баскетбол. Започнал да тренира на 15 години, когато брат му го завел в салона на Крис Долман, където да го научи как да се защитава и в началото никак не му харесало да тренира, но започнало да му харесва чак след като започнал да тренира с Бас Рутен, Йоп Кастел и др.

Неговият първи ММА професионален бой бил на 19 годишна възраст, побеждавайки Рикардо Файет с гилотинено задушаване на 21.10.1999 на „It's Show Time“ .

След като поставил рекорд с резултат 10-3 на събития като RINGS, той дебютирал в PRIDE на 20.07.2002 побеждавайки Юсуке Имамура само за 45 сек. Той щял да спечели още два боя на PRIDE преди да влезе през 2003 PRIDE средна категория Гранд Прикс на PRIDE тотална елиминация 2003г и да загуби от бъдещия UFC шампион на тежка категория Чък Лидел на мач на четвърт финалите. Успял да се възтанови и да бие Томохико Хашимото на фестивала Inoki Bom-Ba-Ye 2003-Inoki за 36 сек. На 31.10.2004г той се бил с Хиромицу Канехара и го победил на първия рунд на PRIDE 28 – High Octane. Той загубил следващия си двубой срещу бразилския топ тийм боец Антонио Родриго Ногейра. През 2005 той участвал на PRIDE Грант Прикс средна категория на PRIDE Total Elimination 2005, където той бил бившият шампион на тежка категория Витор Белфорд, като го повалил още в началото. Той щял да продължи да се бие с Игор Вовчанчин на четвърт финалите на PRIDE Critical Countdown 2005 отнемайки му по-малко от 2 мин. да спечели чрез предаване. Той загубил на полуфиналите от шампиона Маурицио Шогун Руа.

През Февруари 2006 Оувърийм бил руския топ тийм фаворит Сергей Кхаритонов. Той спечелил боя, като наранил рамото му. С тази своя победа над Кхаританов, Оувърийм си осигурил място на PRIDE 2006 Open Weight Grand Prix на PRIDE Total Elimination. Той се бил срещу бразилския жиу-жицу специалист Фабрицио Вердум, изгубвайки от него във втория рунд.

След тази загуба, Оувърийм отпътувал за Сан Хосе, Калифорния за да се бие отново срещу Витор Белфорт на Strikeforce-Отмъщение. Въпреки, че това било главното събитие, Оувърийм спечелил направил решаваща победа с този мач. Месец по-късно той се завърнал на PRIDE за един мач с много големи очаквания с Антонио Ногейра. Рано, още във втория рунд Оувърийм залитнал от едно круше и след това Ногейра връхлетял върху него с поредица от удари.

На PRIDE Final Conflict Absolute той загубил от Рикардо Арона. Оувърийм получил удар в крака, не много сериозен но достатъчен, за да изтръпне и да не го усеща. Неспособен да се защити срещу Арона, той се отдръпнал за да предотврати по-сериозно увреждане.

След това той претърпял още една загуба срещу Маурицио Руа на Pride 33, но се завърнал през Юни 2007 с величествена победа над Майкъл Кнаап на К-1 Гранд Прикс в Амстердам (въпреки, че К-1 се води като кикбокс мач, двубоят се провел по ММА правилата)

На 17.09.2007, на К-1 Hero's GP Final средна категория, Алистър отново се изправил срещу Сергей Кхаританов. Оувърийм показал доминиращо движение още в момента, в който започнал първият рунд.

На 16.11.2007 Оувърийм победил Пол Буентело за титлата Strikeforce тежка категория чрез удари в колената.

На 15.06.2008 спечелил чрез КО в първия рунд срещу Лий Тае-Хюн на DREAM.4

Не след дълго Оувърийм победил световния шампион на К-1 Гранд Прикс 2001 Марк Хънт в първия рунд чрез предаване на турнира DREAM 5!

Неговият следващ двубой бил срещу Мирко Филипович на DREAM.6 на 23.09.2008 След първата половина на първия рунд, където се видяло че Оувърийм има надмощие над Филипович, ефективно нападайки го от топ позиция, нахвърляйки се на своя хърватски враг, двубоят бил прекратен и деклариран като нечестен, заради ударите на Оувърийм в слабините на Филипович.

По-често Оувърийм се изправял срещу Бадр Хари, един от най-големите съперници за К-1, по правилата на К-1. Той победил Хари с нокаут в първия рунд, достигайки едно от най-големите си постижения до момента.

В интервю през 2008, той заявява, че би искал да участва в двубой на UFC в близко бъдеще. Той наистина би се зарадвал много ако имал възможността за реванш срещу Чък Лидел ,след загубата си от него през 2003. Оувъриим бил забелязан и на UFC 93 в Ирландия на двубой с Дана Уайт, показвайки че той е готов да се бие на UFC.

Носел се слуха, че Оувърийм щел да направи първия си двубой срещу непобедимия Брет Роджърс на тежка категория на 06.06 на Strikeforce: но поради нараняване на ръката плановете за двубоя пропаднали. Според мениджъра на Golden Glory Бас Буун, Оувърийм страдал от инфекция на ръката след побой в нощен клуб в ранния Май 2009. Според Буун, Алистър и неговият брат Валентийн – и двамата доста тежки – били въвлечени в побой след който 5 члена на охраната били откарани за лечение в болница.




>

1 коментар: